20 Djungeltur 31 oktober


Dagen börjar som vanligt med frukost. Nypressad juice, äggröra, kaffe. Nu är vi redo för nya äventyr! Det svåra är att banta ner antalet bilder, men jag gör så gott jag kan. Vi är ju med om så mycket varje dag! Fem stycken står vid floden och är redo att åka över på andra sidan. Den här linbanan heter Huaro, och används för transport av allt möjligt: människor, varor, djur, t o m en bil har transporterats på den! Den fungerar med manuell kraft: två män drar fram den. När alla är över på andra sidan blir det en kort vandring i djungeln. Det är mulet och regnet hänger i luften, så det är relativt svalt. Okej, det är varmt, men inte så mycket som om det varit stekande sol! En kaffebuske med gröna bär eller bönor eller whatever. De mognar i januari, fick vi veta. Detta är ett stort kaffeproducerande område, men många småbönder som bildat kooperativ för hantering och försäljning av kaffet. De håller på med ett projekt för att försöka få djungeln att växa igen där det blivit avverkat av olika skäl. Här testas tallodling. Dessa är bara 7(!) år gamla. Tallar växer inte naturligt i detta område. En enkel bro. Detta är en frukt som heter Pacay.  Den var inte mogen, så vi fick inte smaka. Dags att åka tillbaka. Ett gäng ungdomar på skolresa var på väg över. Här ser man hur manskraften måste ta i för att få över huaron.  Denna hängbro är ett annat sätt att ta sig över floden på, men med bil. Vi gick över, nog så läskigt! Vi åker in till La Merced, där vi ska träffa Liv Haug, en norsk missionär som varit borgmästare här, och också i en by inte lång härifrån. Liv har med stöd av sin församling i Norge gjort väldigt mycket för befolkningen här. Hon är både välkänd och omtyckt.                                    Så här ser en del av kommunhuset hon byggt ut.                                      Ett litet torg i La Merced, sett från kommunhuset. Här är Sollan med några av ungdomarna som var på skolresa. Vi skramlade ihop lite pengar så de kunde få äta tårta senare på dagen. På torget i den lilla staden köper Miguel kokta vaktelägg, som ska vara bra för kolesterolet. Som omväxling till alla bilder där vi sitter och äter kommer en bild på våra chaufförer. Den ena smakar av den andres mat, han är hungrig, säger han, och tjockisen behöver inte äta så mycket!                                              Detta är en glassförsäljerska.                                                  Sollan har hittat ett barn att gosa med. Bild tagen från bussen, som så många andra. Vi är på väg till Pampa Silva, där Liv började sitt verk. Det finns fina broar också i djungeln. Denna är relativt nyreparerad. Jag nämnde väl att arbetslösa peruaner uppfinner jobb? Den här mannen har fixat ett litet ambulerande gatukök.

Jag tar tillbaks det där med att det är svalt. Det här är termometern i bussen… Vi fick besöka en barnmatsal/kyrka som Liv byggt. Flickorna lekte tvist, men kallade det för gummiband. På gården växte noni. Många har nog hört talas om nonijuice, annars kan ni googla på det! Bra för immunförsvaret. Några pojkar satt i en mototaxi och spelade på en laptop. Moderniteter finns även djupt inne i djungeln i Peru. Denna bro heter Puente Noruega, Norgebron. Det var det första projektet som Liv genomförde, för att få folkets förtroende. Det lyckades! Nu ska vi besöka en indianby som heter Pampa Michi där Ashaninka Campaindianerna bor. Det är ganska kommersialiserat och ger en lite bitter eftersmak, men om man tänker efter så skulle väl inte vi vilja att turister kommer och tittar på oss och tar kort på oss i våra hem, eller hur? Alltså är detta inte deras riktiga by, dit får inga turister tillträde.                                                   Indianerna här är i alla fall äkta.                                                               Men inte de här två! Det här är Tsiroti, hövdingen i byn. Han höll ett tal för oss, både på sitt indianspråk och på spanska. Tävling: Peka ut de falska indianerna! Alla dansade nästan lika duktigt, så det är inte lätt. Tips: Äkta indianer har inga skor…                                            Här ser vi en liten indianpojke och hans husdjur!Denna oäkta indian tyckte att hans fru skulle tvätta bort färgen i sitt ansikte. Jag fotade honom så han skulle få se hur han själv såg ut!                                                          Nästa stopp fjärilshuset. Den syns kanske inte så tydligt, men jag fick den på bild! Kolibrin, ser ni den? Blomman är kejsarens spira, 1,5 meter hög och med plastliknande kronblad. Det är ju nästan larvigt att man inte kan fotografera fjärilarna! Men de flesta flög inte omkring eftersom det inte var så soligt längre. Ungdomarna på den här anläggningen räddar djur som har blivit misshandlade eller var på väg att smugglas ut ur landet. Sedan släpper de ut dem i naturen.                                                    En fjäril lyckades jag fota… Sista besöket för dagen blev Highland Coffee, där vi fick smaka på marmelader gjorda på exotiska frukter, likörer av olika slag och med olika verkningar och så kaffe, förstås. En del handlade, andra inte.  Så här såg kafferosten ut…  Dags för mat! Den här vackra blomstermattan hade de inte gjort för att välkomna oss till restaurangen utan för att det skulle bli procession senare på kvällen. Vi åt några smårätter, en del åt avokado med bröd, jag beställde soppa. Nöjda efter en händelserik dag åkte vi tillbaka till hotellet, där de varmaste/modigaste/minst trötta passade på att ta sig ett härligt uppfriskande dopp i poolen.

Om Inkaresor Peru

Jag är reseledare och guide för en grupp som reser till Peru. Det händer mycket under en resa till detta land, och det ska jag berätta om!
Detta inlägg publicerades i HÖSTRESAN 2011. Bokmärk permalänken.

En kommentar till 20 Djungeltur 31 oktober

  1. Kerstin skriver:

    Vilken fantastiskt turistresa!
    Heja på turistguiden Agneta!

Lämna en kommentar